The ABC of OSA

[Det följande är ett litet avsnitt ur min kommande bok FESTENS ANATOMI. Jag önskar att den inte behövdes, men det gör den tyvärr. Om inbjudna gäster kunde respondera i tid vore den onödig; som det nu är får värden en massa huvudvärk när svaret på hans fråga evaporerar någonstans i etern.]


The ABC of OSA

It takes two to tango. En lyckad fest är en dans, ett samspel mellan värd och gäster.

Och festen börjar med inbjudan, och svaret på den. För en värd finns det två sorters svar på OSA/RSVP (Om svar anhålles/ Répondez s’il vous plaît): begripliga och obegripliga.

BEGRIPLIGA SVAR

JA = Ja, jag kommer på din fest

NEJ = Nej, jag kan inte komma på din fest

KANSKE = Jag kanske har möjlighet att komma

OBEGRIPLIGT SVAR

Inget svar på inbjudan betyder = ?!?

Och ?!? betyder ett av följande av alternativ.

 1. Nej, jag kan inte komma på din fest, vilket väl framgår av att jag inte svarar…? [Nej, det gör det inte. Se andra tolkningsalternativ nedan.]
 2. Jag har haft datorkrasch
 3. Jag är/var bortrest
 4. Men tänk om Kungen ringer…?
 5. Jag har läst och förstått men är för stressad för att svara
 6. Jag är för nonchalant för att svara
 7. Vad är en ”fest”?
 8. Jag går inte på mindre fester än de som ordnas av Bindefeld
 9. Jag missade din inbjudan, och när jag väl läste den var det för sent [Nej, det var det inte. Se nedan.]
 10. Din bjudning är alltför oviktig för att jag ens ska ta mig tid att besvara den
 11. Jag hade för liten marginal, invitationen kom i senaste laget
 12. Jag råkade ut för en olycka så jag fick aldrig din inbjudan.
 13. M. fl.

När jag får ett obegripligt svar hänger jag i luften och står med skägget i brevlådan. Vilket alternativ gäller? Ingen vet, man kan bara gissa. Ibland kastar jag i desperation tärning om saken och ni förstår att det inte är trevligt om alternativ 6 kommer upp.

Observera att svar efter själva festen också tillhör kategorin ”begriplig”, Den visar att man läst, förstått och brytt sig. Även ett försenat svar är välkommet, medan inget svar alls är obegripligt, förvirrande, och lämnar dålig eftersmak.

Dessutom, den som returnerar alltför många obegripliga svar blir antagligen inte bjuden igen. Detta är ren matematik: Ointresse [för att svara] skapar ointresse [för att bjuda].

Låt oss alla, gäster som värdar, bjuda till lite mera. För festens större ära (FFSÄ).


Några ord om boken Festens anatomi

Jag gläder mig åt festens idé men finner intet nöje i dess realitet, skrev J.B. Priestly. Själv upplever jag samma dissonans. Det är för att minska klyftan, rentav avgrunden, mellan potential och verklighet som jag skrivit denna bok.

Det finns olika sätt att bromsa tiden, från andakt till orgie. En riktigt bra fest är möjligen den bästa bromsen och ges också en hedersplats i minnets salar. Man säger att den ”förgyller” vardagen, men en 24-karatsfest har inget alls med vardag att göra.

Min premiss är att vi inte kan göra bättre fester utan större medvetenhet. Det finns otaliga böcker om festens teknik (gör så här), men här handlar det om festens teknologi bortom simpla tips och tricks. Smäller det inte högre att bli vinkännare än att få vintips av en dylik? Här kan ni bli festkännare. Och upptäcktsresande, eftersom festens land fortfarande är rätt outforskat.

Målet är inte analys utan större hedonistisk laddning. Jag har föga att säga om firmafester, boken innehåller inte ett enda recept, och ord som ”nätverk” och ”flärd” lyser med sin närvaro. Däremot undersöker jag festens musikaliska parametrar (rytm, ton, och harmoni).

Några kapitelrubriker: Piff, Raff och Paff; Obducera inte gästen!; Mingel, klimpar, kohesion; Festens fysik; Festens Feng-Shui; Mannen som kom in från köket; Det är inte gästens uppgift att ha roligt; Festtvång och andra tortyrmetoder; Fest som maktspråk; ”Kommer det någon jag känner?”; Döden på fest; Mat och dryck som njutning och lidande; Dionysos på galej; Gästen från ängel till djävul.

Boken tillgänglig till sommaren 2010.

Ladislaus Horatius (musiker, författare, festkompositör)

Published in: on januari 13, 2010 at 1:50 e m  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://aracoeli.wordpress.com/2010/01/13/osa-ab/trackback/

%d bloggare gillar detta: