Festens anatomi

(Prospekt för "Festens anatomi", en allomfattande bok under arbete.)

Jag gläder mig åt festens idé men finner intet nöje i dess realitet, skrev J.B. Priestly. Själv lider jag av samma dissonans. Det är för att minska den ibland avgrundslika klyftan mellan festens potential och verklighet som jag skrivit denna bok.

Det finns många sätt att bromsa tiden, från andakt till orgie. En riktigt bra fest är en av de angenämaste bromsarna, och det är inte förvånande att den ges en hedersplats i minnets salar. Man säger att fester ”förgyller” vardagen men en riktig 24-karatsfest har ingenting alls med vardag att göra. Den rör sig på ett annat plan.  

DEL 1 ”Partyröster”

I bokens första del gör vi en ballonguppstigning för att överblicka den förvirrande festdomänen. Alla utgår vi från vår subjektiva festerfarenhet men sammantaget, sedd ovanifrån, är bilden heterogen och splittrad.

Allehanda röster kommer till tals här, historiska observatörer, vänner, främlingar, hotellreceptionister. Man börjar inse att det trots bokens titel inte går att tala om ”festen”. Bara om fester.

DEL 2 ”En sann bohem bjuder till fest utan hembiträde”

Detta kapitel är en rekonstruktion av en av mina egna större fester. Här kryper vi in i festkompositörens huvud och observerar partyt inifrån. Vad tänker och känner värden bakom sin urbana, sofistikerade fasad? Är han alls där? Finns det en avsikt och vilja bakom hans handlingar, eller blir festen bara som den blir?

Ta på er inneskorna och beakta anslaget på dörren: ”Ni som här inträden, låten bekymren fara!”

DEL 3 ”Festens harmonilära”

I bokens sista och längsta del försöker författaren förstå festdomänen i sin helhet genom satellitbilder och rapporter från diverse utsända spioner. Häs skissas också (möjligen för första gången) en festkarta.

Grundtanken är att vi inte kan göra bättre fester utan bättre, alltså större, medvetenhet. Det finns otaliga böcker om festteknik men här handlar det om festteknologi, alltså läran om tekniken. Vilket är något annat än simpla tips av arten ”Gör så, men undvik att göra si”. Teknologi smäller högre än teknik, att själv bli vinkännare högre än att få heta vintips av en vinkännare.

Tanken här att man ska kunna bli både festkännare och upptäcktsresande, eftersom Festonia märkligt nog är ett fortfarande outforskat land.

Vad är då bokens mål? Intellektuell analys?

Inte alls, snarare större hedonistisk behållning. Att vinkännare behöver kunskap är självklart, att denna kunskap kan leda till större njutning lika självklart.

Bokens perspektiv är subjektivt utan ursäkter. Jag har föga (faktiskt ingenting) att säga om firmafester eller bröllop; boken innehåller inte ett enda recept; ord som ”nätverk” och ”flärd” lyser med sin närvaro. Däremot undersöker jag festen ur många oväntade perspektiv, bland annat musikaliska.

Några av underrubrikerna

Piff, Pirr, Raff; Obducera inte gästen!; Mingel, klimpar, kohesion; Festens fysik; Festens Feng-Shui; Mannen som kom in från köket; Det är inte gästen uppgift att ha roligt; Festtvång och andra tortyrmetoder; Fest som maktspråk; ”Kommer det någon jag känner?”; Döden på fest; Mat och dryck som njutning och lidande; Dionysos på galej; Gästen – från ängel till djävul.

Ladislaus Horatius

Kontakta mig om salonger, föredrag och workshops om ”festens anatomi”. Intresserade förlag är också välkomna.

Published in: on maj 19, 2010 at 7:21 e m  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://aracoeli.wordpress.com/2010/05/19/festens-anatomi/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: